POVESTEA NOASTRA
Din dragoste pentru viata, traditie si natura
Delta Dunarii este locul in care Dunarea, la capatul calatoriei sale epice pe continent, imbratiseaza marea prin cele trei brate (Sulina, Chilia si Sfantul Gheorghe), daruind lumii cea mai frumoasa poveste de contopire din toate timpurile cunoscute. Impletiri de pamant si ape, siruri petrecute de culori, nisipuri albe si sclipiri de aur albastrui pe coama valurilor, albastru senin si zapezi de nuferi, toate se unesc si se risipesc impreuna in imensitatea infinita a marii.
Fascinati de frumusetea sacra a locului, am pornit si noi propria calatorie, inarmati magic cu un vis, pe care l-am desenat intai cu ochii mintii si apoi l-am materializat cu pasiune pentru traditie, dragoste de viata si natura.
Am cladit acest proiect cu toata dragostea si respectul nostru fata de pamantul care ne face posibila existenta pasnica si fructuoasa, in armonie deplina cu tot ce ne inconjoara si ne determina, l-am creat ca pe o expresie sublimata a devotamentului si recunostintei noastre, ca pe un echivalent de 5 stele al tandretii noastre fata de Natura.
Pensiunea 5 Chirpici este un microunivers al Deltei, care te invita sa traiesti experiente autentice in vecinatatea binefacatoare a naturii, sa descoperi pitorescul traiului rustic si ospitalitatea calda a gazdelor, sa te bucuri de libertate, sa te lasi incantat de obiceiurile si deliciile culinare ale locului, sa te sa te aventurezi cu barca in labirintul salbatic al canalelor, adunand amintiri dragi pentru o viata.
Pe ulita si casa batraneasca
​
Prima fila de poveste incepe cu satul traditional, sursa sacra de inspiratie a zonei, care farmeca prin simplitate si traincie.
O ulita de nisip si piatra serpuind idilic printre casutele din chirpici cu acoperis de stuf si papura, construite dupa modelele principale ale caselor pescaresti arhaice. Varuite in alb proaspat cu muscate rumene pe prispa, cu lemnarie albastra si ferestre care ne zambesc de sub ramuri grele de liliac, acestea te imbie la tihna in ritmul domol al vieti idilice.Undeva, nu departe, nu aproape, glasul unui cocos harnic sparge linistea diminetii, anuntand o zi noua zi, iar soarele se revarsa bland in case, gadiland jucaus podelele din lemn.
In vatra satului, troneaza casa batraneasca, construita in stil lipovenesc, conservata special pentru valoarea ei estetica si sentimentala, nefiind listata pentru cazare. Bolta de vita de vie umbreste dulce prispa, iar o scara de lemn te imbie misterios in gura podului, asa cum facea odinioara si cu copiii locului.
Stilul autentic face casa buna cu originalitatea elementelor moderne in decorarea interioara a noului ansamblu, ingaduind revitalizarea traditiei, cat si adaptarea acesteia la nevoile vietii actuale, cu toate facilitatile aferente confortului modern.
Intr-o cheie personalizata arhitectural, dar pastrand abordarea traditionala este foisorul circular etajat, destinat relaxarii si activitatilor comune. Creat in jurul unei structuri inedite din grinzi de lemn care evoca o corabie, livingul poarta numele Arca lui Noe, fiind o metafora gemetrica a locului ocrotit si a prieteniei.
Intregul complex este realizat din materiale naturale (chirpici, piatra, lemn, chirpici, stuf, rachita) si prin metode traditionale de catre mesteri locali si respira atmosfera de simplitate seducatoare a vietii patriarhale.
La cherhana
In urmatorul capitol al povestii 5 Chirpici, accentul s-a pus pe atmosfera, modelului traditional fiindu-I insuflate elemente de modernitate, inspirate din stilul mediteraneean, pentru a accentua starea de bine si de bucurie.
Impartasind acelasi spirit alb-albastru, metafora apei care imbratiseaza cerul, s-a creat o coeziune subtila cu reperele arhitecturale locale, pentru a contura in linii minimaliste si curate un model de confort si de ambianta de un firesc odihnitor. Lemnul si celelalte materiale naturale sunt de asemenea omniprezente, innobiland spatiile prin nuantele calde.
Elementul central este restaurantul, primitor, cu interiorul scaldat in lumina, marsand pe o estetica relaxata, de o simplitate austera irezistibila. Sub tavanul alb cu grinzile de lemn expuse, bunatatile din peste se rasfira delicios in farfurii de lut alb-albastre, ca un zambet intors cu drag soarelui de afara. Ritm domol, mancare buna, prospetime si savoare, coordonatele unei fericiri accesibile.
Farmecul simplitatii si abordarea practica se remarca si la amenajarea camerelor si a teraselor aferente acestora, precum si a spatiilor de baie, unde sunt folosite elemente de stil si detalii decorative rustice (pardoseli placate cu gresie, pereti calcarosi cu aspect nefinisat, oglinzi in forme inedite si decoratiuni din rachita), care dau un aer familiar si aerisit, pe deplin reconfortant.